Devlet destekli sigorta türleri arasında yer alan tamamlayıcı sağlık sigortası, genel sağlık sigortası olan herkesin faydalanabileceği, hem ayakta hem yatarak tedavileri kapsayan bir sigortadır. Özel hastanelerin SGK ile yaptığı anlaşma doğrultusunda hizmet bedellerinin belirli bir kısmı SGK tarafından karşılanır. Bunun yanı sıra SGK anlaşmalı hastanelerde tedavi gören hasta belirli oranlarda ek ödeme yapılması gerekmektedir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Tamamlayıcı sağlık sigortasında, sigorta başlangıç tarihinden itibaren ortaya çıkan herhangi bir hastalığın muayene, tetkik ve tedavi giderleri, poliçede belirtilen teminatlar kapsamında, sosyal güvenlik kurumu geri ödeme kuralları ve özel şartlar kapsamında karşılanır. Aşı ve ilaç masrafları ise poliçe kapsamı dışındadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamının dışında kalan durumlar, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Tamamlayıcı sağlık sigortası yapmak isteyen kişide hali hazırda mevcut bir hastalık varsa bu hastalığın tedavi süreci teminat dışı kalır. Sigorta yaptıran kişinin SGK sigortası aktif değilse tamamlayıcı sağlık sigortası yine kapsam dışı kalacaktır. İlaç ve diş tedavisi masrafları da yine sigorta kapsamı dışındadır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
Tamamlayıcı sağlık sigortasını SGK'ya başlı işçi, bağ-kurlu, memur gibi devletin sunduğu sosyal güvenlik hizmeti altında olan bütün çalışanlar yaptırabilir. İlaveten Türkiye’ de yerleşik ikametgah belgeli veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli yabancı uyruklular ve çocukları da Eğer SGK kapsamında bir sigortaya dahil değilseniz tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanamazsınız. Tamamlayıcı sağlık sigortası bireyseldir. Yani aileniz için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak istiyorsanız eşiniz ve çocuklarınız için ayrı ayrı prim ödemek durumundasınız. Bu sigortada, SGK'daki gibi sadece babanın sigortası, bütün aileyi güvence altına almamaktadır. Ancak bazı sigorta şirketleri bazı ailelere bu hususta avantajlı ve değerlendirilebilir seçeneklerde sunar. Bunun yanı sıra kurumlarda kendi çalışanları için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir.
SGK anlaşmasının bulunmadığı hastanelerde ise bu sigortadan yararlanma imkanınız yoktur. Türkiye genelinde çoğu sağlık hizmeti sunan hastanenin SGK ile anlaşması vardır. Anlaşmalı kurumlar ise yine sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile bu hastanelerde ayakta ya da yatarak tedavi olabilirsiniz. Ancak ayakta tedavi hizmetlerinde de belirli bir limit vardır ve sigorta şirketleri farklı limitler belirlemektedir. Örneğin ameliyat gibi yatarak tedavi gerektiren durumlarda giderleri sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kısacası tamamlayıcı sağlık sigortası hem ayakta hem de yatarak tedavi hizmetlerinde SGK'nın karşılamış olduğu bedelin üstünü tamamlayan bir poliçedir.
Tamamlayıcı sağlık sigortaları özel ihtisas gerektiren bir ürün olma özelliği nedeniyle hizmet aldığınız acente sorularınıza ve sorunlarınıza çözüm üretebilmeli ve hastane ilişkilerinde sizlere destek olabilmelidir. Kapsam konularına hakim sizi doğru yönlendirmesi en önemli ve dikkat edilmesi sağlık sigortalarında gereken konuların başındadır.
Detaylı bilgi almak için sigorta borsası sağlık sigortaları uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.